5 Stiluri de Design Interior

Cum amenajezi casa în funcție de personalitatea ta

Se spune că stilul locuinței vă reflectă personalitatea. Cum și unde trăiți este strâns legat de stilul dumneavoastră de viață. Iată 5 stiluri de design interior care vă vor inspira.

Vă prezentăm cinci stiluri tipice de interioare care domină scena globală în arhitectură și design. Fiecare dintre ele abundă în detalii distincte, potrivite cu o anumită personalitate.

Stilul clasic

În ceea ce privește stilul clasic, poate fi spus că este unul dintre acele stiluri de design interior care nu se demodează niciodată – multe stiluri sunt mai apropiate de tendințe decât de stiluri adevărate în designul interior, majoritatea fiind populare într-o anumită perioadă de timp, iar apoi sunt uitate. Stilul clasic nu este unul dintre ele. Bazat pe principiile clasice, principalele calități ale acestui stil sunt proporțiile și simetria.

Un interior în stil clasic are mereu un punct central, în jurul căruia se obține echilibrul vizual. Poate fi un șemineu înconjurat de fotolii, cu o oglindă deasupra, în timp ce restul mobilierului completează imaginea. Este important să fiți atenți doar la obținerea simetriei în toate laturile camerei. Mobilierul este, de obicei, de culoare închisă, cu margini rotunjite și multe elemente gravate în lemn.

Paleta de culori din interiorul clasic este inspirată de natură, fiind dominată de nuanțe de galben, albastru, verde, maro sau gri. Ornamentele de pe pereți sunt indispensabile acestui stil de design, iar detaliile din aur și argint emană un sentiment de lux și abundență.

La fel ca în arhitectura greacă sau romană, un detaliu foarte important în stilul clasic sunt coloanele. Acestea pot fi în interior, imitații încastrate în pereți, sau chiar ca o aluzie la acest element arhitectural sub forma unor forme colorate pe pereți.

Pardoselile naturale din lemn, marmură sau piatră sunt cele mai potrivite pentru camerele decorate în stilul clasic. Lemnul este cel mai folosit dintre aceste materiale. Podelele sunt, de obicei, realizate din lemn închis la culoare, cu o latură rustică. Interiorul este definit de legile simetriei, iar același lucru e valabil și pentru pardoseli. Plăcile sunt, de cele mai multe ori, de aceeași mărime, fiind orientate către sursa de lumină.

Stilul tradițional

Stilul tradițional este bazat pe armonie. Este caracterizat de piese de mobilier masive și folosirea unei multitudini de materiale naturale.

Spre deosebire de stilul clasic, culorile sunt mai conservatoare și mai slabe în această abordare de design interior. Un detaliu esențial este abundența de tonuri pastel. Pereții sunt colorați cu modele florale, de obicei, cu ajutorul tapetului.

Obiectele de mobilier, la fel ca în stilul clasic, sunt așezate în perechi, pentru a crea o compoziție armonioasă și ordonată. Pentru a obține aspectul tradițional, sunt folosite numeroase elemente clasice.

Amestecul de texturi de elemente de design definesc spațiul și îi conferă o atmosferă specială, însă materialele folosite trebuie să fie naturale și de cea mai bună calitate, pentru a nu deranja armonia interiorului.

Pardoselile sunt realizate doar din materiale naturale, precum lemnul. Culoarea podelei va depinde de alegerea unei nuanțe dominante pentru interior. Alegerile obișnuite sunt tonurile deschise, care se potrivesc cu restul interiorului în cel mai plăcut fel posibil.

Stilul modern

Stilul modern a apărut la începutul secolului XX, ca rezultat al mișcării moderniste din arhitectură și design. Caracteristica de bază a acestui stil de în amenajări interioare este simplitatea, care este reflectată de aproape toate aspectele și în toate părțile interiorului.

Culorile care domină interiorul sunt în mare parte tonuri neutre – alb, gri, negru sau bej. Pe lângă geometria simplă și paleta limitată de culori, acest stil este caracterizat de texturi simple, în principal fine, fără detalii rustice. Pereții sunt vopsiți în tonuri naturale sau neutre, fără decorații. Pereții în stilul modern reprezintă suprafețe mari și goale, fără detalii.

Fiecare piesă de mobilier reflectă linia clară a designului, prin eleganță și simplitate. Spre deosebire de silul clasic, care este dominat de simetrie și proporții, stilul modern este asimetric, fapt care este reflectat de organizarea spațiului și de designul mobilierului. Rafturile în linii drepte, însă organizate fără considerație pentru echilibru, sunt o parte integrată în interiorul modern.

Chiar dacă spațiul decorat în stilul modern poate părea monoton și inabordabil, eleganța și deschiderea excepționale pot fi obținute prin alegerea atentă a materialelor și mobilierului.

Datorită simplității și a lipsei elementelor decorative, interioarele decorate în acest stil sunt potrivite pentru spațiile mici. Dacă organizați și decorați spațiul în acest fel, veți obține cu siguranță efectul unei camere confortabile și spațioase.

Liniile simple și curate care definesc spațiul, dar și mobilierul, trebuie să fie prezente și în pardoseală. Podelele sunt realizate din materiale naturale, precum betonul, piatra și, cel mai des folosit, lemnul. Liniile pardoselei trebuie să urmeze liniile simple ale interiorului. La fel ca nuanțele pereților, culorile podelelor sunt simple și naturale, fără texturi extravagante.

Stilul contemporan

Stilul contemporant este caracterizat de linii simple și pure, fără multe detalii și decorații. Deși a fost creat pe baza stilului modern, de la care a împrumutat simplitatea formelor, acest stil oferă mai multe libertate spațiului, o gamă mai largă a culorilor și materialelor, dar și posibilitatea de a combina diferite elemente.

Culorile sunt simple, de obicei tonuri neutre, precum alb, bej, gri, în timp ce culorile vii sunt folosite pentru a scoate în evidență elemente individuale ale spațiului. Cel mai frecvent folosite sunt roșu, verde aprins, negru, galben și turcoaz.

Pereții sunt fără tapet, vopsiți în culori neutre și deschise, însă pot fi și pereți ”accent”, care sunt acoperiți cu piatră, tapet sau vopsiți într-o culoare foarte aprinsă, contrastantă cu restul spațiului.

Mobilierul este simplu, cu linii clare și curate, fără ornamente speciale, însă este de cele mai multe ori masive (canapele robuste, cu margini abrupte sau dulapuri din lemn masiv).

Motto-ul de bază al acestui stil când vine vorba de decorațiuni este: ”calitatea contează, nu cantitatea”. Astfel, este de preferat să aveți un singur tablou mare pe un perete, decât mai multe mai mici. În ceea ce privește elementele artistice, sunt preferate fotografiile alb-negru.

Este foarte important să dați atenție amestecului de texturi din interiorul contemporan. În timp ce textilele (covoare sau perdele) sunt țesute în punct mare, celelalte suprafețe sunt fine și lucioase (lemn, crom, marmură, granit, sticlă și oglinzi).

Lumina, atât cea naturală, cât și cea artificială, este cel mai important element al stilului contemporan. Aceste interioare au, de obicei, ferestre mari, fără perdele, pentru a permite luminii să inunde spațiul. Dacă lucrul acesta nu este posibil, se poate pune accent pe lumina artificială. Iluminarea se face prin dispozitive cu un design simplu. Tavanul poate fi echipat cu spoturi LED sau halogen și există numeroase lumini ascunse, în tavan sau în podea. Toate aceste elemente dau impresia de aerisire, volum și spațiu liber – care sunt principalele caracteristici ale interioarelor contemporane.

Când vine vorba de pardoseli, nu există limite. Totul de la suprafețe rustice, nefinisate, la podele lucioase. Pardoselile din lemn sunt cele mai populare, oferind căldură unui interior simplu și ”rece”. Nuanțele diferă de la cele mai deschise tonuri, aproape albe, până la cele mai închise, în funcție de gusturile dumneavoastră.

Stilul industrial

 

Posibilitatea de a transforma o clădire industrială veche sau un depozit abandonat într-o zonă rezidențială a luat amploare în lumea arhitecturii și a designului. Această tendință este tot mai populară și în clădirile noi, care nu aparțin arhitecturii industriale. Instalațiile de design interior sunt vizibile, în timp ce elementele de construcție sunt nefinisate. Suprafețele rustice sunt combinate cu cele metalice.

Materialele care sunt cel mai des folosite sunt metalul, betonul, lemnul și cărămizile vechi.Oțelul și fierul sunt o alegere populară pentru decorarea interioarelor în acest stil. Pereții din cărămidă, fără decorațiuni, sunt și ei omniprezenți. Aceștia nu sunt renovați, pentru că oferă un efect special, caracteristic stilului. Dacă nu este posibilă decopertarea pereților, un efect similar poate fi obținut prin folosirea unui tapet care imită un perete vechi de cărămidă.

Betonul este o alegere bună pentru renovarea tavanelor, podelelor, șemineelor sau chiuvetelor și căzilor de baie, deoarece oferă un ”look” industrial. Pentru a oferi puțină căldură interiorului este necesară introducerea unor materiale precum lemnul, care nu trebuie finisat.

Frumusețea folosirii elementelor industriale de design interior într-un spațiu contemporan stă în combinația unor elemente diferite și contrastante. Un efect special în aceste interioare este obținut prin folosirea unor elemente industriale vechi, care au fost renovate și folosite ca parte a design-ului sau ca mobilier.

Cel mai la îndemână spațiu în care puteți integra elemente industriale este bucătăria.Majoritatea electrocasnicelor de astăzi sunt făcute din oțel inoxidabil, material care se potrivește bine cu elementele din era industrială.

În ceea ce privește lumina, este esențială folosirea unor lămpi retro, din metal.

Pentru a se potrivi cu restul interiorului, care este dominat de o atmosferă brută, podelele trebuie să fie realizate din lemn sau beton în cele mai nefinisate stadii cu putință. Există, însă, și metode alternative, cum ar fi folosirea parchetului sau a parchetului laminat, care imită aspectul rustic dorit.

Nu există reguli precise pe care trebuie să le urmați când vă decorați casa. Acordați-vă libertate completă în design interior și combinați diferite stiluri pentru a obține stilul dumneavoastră.

Admin