Află cum alegi culoarea ideală în amenajarea dormitorului

Chiar dacă pare simplu, la prima vedere, atunci când trebuie sa aleagă paleta cromatica pentru dormitor, mulți se trezesc în fața unei dileme, neștiind care sunt culorile cele mai potrivite pentru amenajarea unei încăperi destinate somnului și odihnei.

Dar și în cazul dormitorului, la fel ca în cazul celorlalte încăperi ale casei, alegerea culorii se poate face atât în funcție de orientarea camerei, de gradul de iluminare, cât și în funcție de culorile pe care fiecare dintre noi le prefera și de atmosfera pe care dorim sa o degaje dormitorul, după amenajare.

Culorile unui dormitor vesel și romantic

O paleta cromatica compusa din nuanțe pastel de bleu, vernil, ou de rata, roz, piersica sau galben pal este ideala pentru dormitoarele persoanelor romantice și visătoare. Aceste culori transmit liniște, relaxare și au darul de a binedispuse. Așadar, dacă îți dorești un dormitor romantic, decorează-l în nuanțe pastelate, dar nu uita sa ții cont și de orientarea încăperii în alegerea culorii predominante.

Spre exemplu, într-o încăpere orientata spre sud, scăldată în lumina pe parcursul întregii zile, pot fi folosite nuanțe pastelate ale culorilor reci din spectrul cromatic: bleu, vernil, lila foarte deschis. În timp ce pentru încăperile orientate spre nord, sărace în lumina naturala, mai potrivite sunt nuanțele calde: piersica, galben sau roz.

In ambele cazuri, odată aleasa culoarea principala pe care o vom aplica pe suprafețe ample, cum ar fi pereții, putem completa decorul și cu nuanțe complementare, adică cele care se afla diametral opus culorii de baza pe spectrul cromatic. Pentru o camera decorata predominant în bleu (culoare rece), putem alege piese de mobilier și accesorii în nuanțe de roz, piersica, galben pal, somon, bej etc.

Iar dacă nu dorești sa folosești prea multe culori în amenajarea și decorarea dormitorului, te poți limita la doua nuanțe pastel ale aceleiași culori pe care sa le asezonezi cu mult alb.

Culorile unui dormitor sobru, elegant și dramatic

Dacă știi ca ești o fire sobra și te simți în elementul tău în interioarele amenajate în culori închise, decorează-ti dormitorul în bleumarin, violet închis, negru, ciocolatiu, gri, verde închis sau olive. Trebuie sa știi, însă, ca alegerea unei palete cromatice formata din culori închise îți va micșora simțitor dormitorul. De aceea, dacă suprafața acestuia nu este foarte mare, ar fi indicat sa te limitezi la aplicarea unei culori închise pe un singur perete din încăpere, mizând mai mult pe anumite piese de mobilier și pe accesoriile decorative: lustra, covorul, lenjeria de pat, draperiile, un fotoliu, o bancheta sau o comoda cu sertare.

Majoritatea nuanțelor închise se asortează perfect cu albul, astfel încât pentru amenajarea unui dormitor elegant și dramatic ne putem limita ca o combinație simpla de alb cu bleumarin, gri, negru sau cu ciocolatiu. O alta nuanța ce poate fi folosita în calitate de accent sub forma diverselor accesorii decorative în combinație cu oricare dintre culorile sobre amintite mai sus este maroul, mai precis nuanțele calde și bogate ale lemnului.

Nuanțele unui dormitor clasic

Stilul clasic a fost și va rămâne unul dintre cele mai îndrăgite stiluri de amenajare, fiind echivalentul elegantei și rafinamentului în cea mai simpla forma, fiind definit de culori deschise și plăcute privirii: crem, bej, galben foarte deschis, culoarea untului, a șampaniei, a fildeșului și mult alb.

Dormitoarele în care predomina aceasta paleta cromatica sunt luminoase și extrem de relaxante. Iar dacă vom alege cu grija mobilierul și accesoriile, vom obține un dormitor care nu se va demoda niciodată.

Dacă îți plac nuanțele specifice stilului clasic, dar simți nevoia unui contrast, pentru a sparge monotonia, poți alege noptiere de culoare neagra sau câteva tablouri în rama de lemn de culoare închisă. Dar nu uita ca stilul clasic înseamnă în primul rând simplitate, așa ca limitează-te la cât mai puține elemente de contrast.

Admin