Care sunt diferențele între PAL, MDF si Lemn?

Iata o problema care pare sa afecteze puternic orice potential cumparator de mobilier, fie el de bucatarie, pentru living sau dressing : PAL sau MDF?

Explicatia pentru aceasta dilema e simpla: pretul. In momentul delicat  al formularii ofertei de catre mobilist – da, acel moment in care simti ca-ti fuge pamantul de sub picioare pentru ca “in fond sunt doar niste lemne, cum pot fi atat de scumpe ?!?” – pretul executiei mobilierului din MDF este sensibil mai mare decat cel din PAL.

Nu intelegi de ce, nu pricepi cum de poate fi o asa diferenta intre doua materiale care la prima vedere arata la fel,  indeplinesc aceeasi functie si umplu acelasi spatiu.

Nu te condamn. Pentru ca asa simt si eu, si pentru ca, in fond, chiar sunt doar niste lemne!

Ce este MDF-ul?

Se pare ca este un material descoperit din greseala, de un individ care incerca sa obtina un panou izolator folosind resturile ramase de la prelucrarea lemnului. Bine intentionat, d-l William Mason incerca in 1925 sa valorifice atat o sursa aparent inepuizabila de fibre de lemn (sub forma de rumegus), cat si sa creeze o placa noua.

I-au reusit ambele, numai ca nu tocmai asa cum isi propusese. Placa a fost lasata la presat, sub presiune si la temperatura ridicata, timp in care americanul nostru a plecat sa bea o cafea cu lapte, sau, de ce nu, sa soarba un whiskey.

Pentru ca timpul zboara cand te distrezi, masinariile de presat au functionat mult mai mult decat isi propusese inventatorul nostru, asa ca materialul rezultat a fost mult mai dens si mai rezistent decat se astepta el.

Asa, din greseala, s-a nascut MDF-ul. Mai exact, “medium density fiberboard”. Daca vreti sa stiti, exista si HDF, adica “high density fiberboard”. Si sunt si alte variante de placi, in functie de densitate, granulatia materiei prime si adezivul folosit. Adezivul este cel care tine aschiile la un loc si este activat termic la presare. In aceeasi categorie de placi obtinute prin presare intra si mult mai asprul OSB. 

Tot o varianta a MDF-ului, dar mult mai putin densa si fabricata putin diferit, este PAL-ul. Pentru ca intra mai putina materie prima si pentru ca se fabrica mai usor, pretul este mai mic decat cel am MDF-ului.

Asa inseamna ca un mobilier de bucatarie care costa 3000 de euro din MDF va costa poate 1800-2000 de euro daca il fabricam din PAL.

Diferenta structurala dintre PAL, MDF si lemn se poate vizualiza astfel:

Atunci de ce sa nu lucram doar cu PAL ?

Buna intrebare. Insa, din pacate, raspunsul nu este foarte clar…

PAL-ul, fiind mai putin dens, rezista mai prost la solicitari repetate tine mai slab suruburile si cuiele, si suporta greutati mai mici. In plus, nu are cantul (marginea placii, de aprox 10-15 mm) rotunjit si nu se poate freza.

Bineinteles, toate aceste “nu”-uri sunt “da”-uri pentru MDF. Acesta poate fi in plus si infoliat, adica imbracat intr-o folie de plastic de diverse culori si texturi, ceea ce il face extrem de util in baie, de exemplu, unde e umezeala multa.

Pentru ca este vopsit, MDF-ul se prezinta adesea lucios, ceea ce determina pe multi sa considere ca PAL-ul nu poate fi lucios. Intr-adevar, PAL-ul are in general texturi mult mai apropiate de lemnul natur.

Dar – si aici incepe confuzia – PAL-ul poate fi si lucios, atat de lucios incat nu-ti poti da seama nici de la 3 cm distanta daca e PAL sau MDF! Poate fi colorat, la fel ca MDF-ul. 

Deci cum trebuie procedat? Ce sa alegi?

Mobilistul iti va face o oferta bazata pe ceea ce are el in stoc, pe materialul care se potriveste cel mai bine cu destinatia mobilierului, iar tu va trebui sa tii cont de cat de mult poti sa astepti fabricarea mobilei, cat timp vrei sa pastrezi mobilierul respectiv si, cel mai important, ce material care iti place cel mai mult la atingere, ca aspect si ca greutate.

Solutia cea mai buna este sa folosesti PAL-ul pentru partile care nu se vad (compartimentari interioare, structuri de sustinere, pereti laterali ascunsi) si sa apelezi la MDF pentru fetele de usi, blaturile si rafturile care sunt in centrul atentiei.

Diferenta de greutate dintre cele doua materiale te va incanta de fiecare data cand vei deschide o usa din MDF, la fel si finisajul cantului.

Conteaza, cand iei decizii legate de mobilier, sa ai alaturi de tine o persoana care se pricepe la texturi si culori, care te va consilia neutru ca sa cumperi ceea ce ti se potriveste cel mai bine, nu ceea ce e mai scump.

De asemenea, conteaza cat de bune sunt mostrarele, cat de bun este furnizorul  de PAL sau MDF cu care lucreaza mobilistul ales de tine, si, cel mai important, cat de mare este economia in bani daca alegi PAL si nu MDF.

S-ar putea sa fie mai scump PAL-ul, in anumite finisaje si culori! 

Si nu uita ca nici unul dintre acestea nu este lemn natur! Nu se compara cu acesta nici ca rezistenta, nici ca durabilitate in timp, nici ca valoare.

Dar, despre cum sa bugetezi corect, intr-un episod viitor. Pana atunci, iata niste proiecte realizate de noi, atat din PAL, cat si din MDF, cu rezultate spectaculoase in ambele cazuri:

 

Admin